Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η επανάσταση του '21



Θεόδωρος Βρυζάκης,

«Υπέρ Πατρίδος το Παν» ή "Η Ελλάς ευγνωμονούσα" , πίνακας

του 1858, Αθήνα,

Εθνική Πινακοθήκη

- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου




Η 25η Μαρτίου είναι γιορτή που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.


Μια φωτιά μέσα στην παγωνιά της απολυταρχικής Ευρώπης, μια εκτυφλωτική λάμψη μέσα στην καταχνιά της τουρκικής σκλαβιάς, ήταν ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων το 1821. Οπλισμένοι με την πνευματική κληρονομιά του Γένους και την πίστη στον Θεό, οι πρόγονοί μας έσπασαν τα δεσμά που τους χάλκευαν επί τετρακόσια χρόνια οι τύραννοι και ζήτησαν να ζήσουν ελεύθεροι.
Γιατί όπως έγραψε και ο Ρήγας Φεραίος  στις επαναστατικές του προκηρύξεις:                                  
 " Όποιος ελεύθερα συλλογάται , συλλογάται καλά"



Για να δεις αναλυτικά τα γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης από το 1821 μέχρι και το 1830, καθώς και όλους τους ήρωες του '21 πάτα στον παρακάτω σύνδεσμο.
                                           
Πηγή : http://users.sch.gr/filologos/


" Η Δόξα των Ψαρών " , πίνακας του Νικόλαου Γύζη

 Έτσι σώθηκε το Γένος...
(από το βιβλίο της Δ΄δημοτικού)

"Το ελληνικό γένος, αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησε ύστερα από τόσους εχτρούς,ύστερα από τόσους αιώνες κακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάει όχι στη λογική.Το χρωστάει στο θάμα. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας.Θυμηθείτε το ’21. Ευλογημένη η σπίθα αυτή, που αψηφάειτις φρόνιμες συμβουλές της λογικής κι όταν φτάσει το Γένος στα χείλια του γκρεμού, βάζει φωτιά σε ολόκληρη την ψυχή και φέρνει το θάμα.Στα θάματα χρωστάει η Ελλάδα τη ζωή της. Πατρίδα! πατρίδα! αναστενάζει ο Μακρυγιάννης, μόνο ο Θεός σε κυβερνάει και σε διατηρεί ακόμη. Αλήθεια μόνο ο Θεός, μόνο η σπίθα τη στιγμή που κιντυνεύει σε μια γωνιά της Ελλάδας να σβήσει, πετιέται σε μιαν άλλη και γίνεται πυρκαγιά... 

Αυτό ’ναι το μυστικό της Ελλάδας. Σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη κι από τη στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη. Δε θα πεθάνει λοιπόν ποτέ η ράτσα ετούτη; Όχι! "
( Καπετάν Μιχάλης - Νίκος Καζαντζάκης )




 "Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη.... 

Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση."
( από τα Απομνημονεύοντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη)

 Ανδρέας Κάλβος


 Διονύσιος Σολωμός



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου